Med blikket på målet
Henriette er opptatt av å vise at et medlemskap i FO kan føre til konkrete endringer i arbeidshverdagen til den enkelte. Og for å finne ut av hvilke endringer folk ønsker seg, inviterer hun på lunsj.
5 KJAPPE
Hvem: Henriette Ness Vold (43)
Jobber som: Vernepleier med videreutdanning i psykisk helsearbeid ved Hybelhuset – en del av avdeling psykisk helse og rusvern i Hå kommune.
Har vært FO-medlem siden: Jeg gikk første året på vernepleierutdanningen i 2011.
Er med i FO fordi: Jeg synes det er viktig å være organisert. FO representerer faget vårt, og som profesjonsforbund kjemper de for våre saker.
Brenner for: Et godt arbeidsmiljø.
Hvordan snakker du om fagorganisering på arbeidsplassen?
– Vi har et tverrfaglig miljø her på Hybelhuset, så det er flere organisasjoner representert her. Vi samarbeider veldig godt, og det blir naturlig at vi prater en del om organisering. Det kommer stadig vekk spørsmål om hvilke forbund man er med i og snakkes om at det arrangeres kurs og fagdager. Det engasjerer. Vi kan også komme inn på tematikken idet lønnsslippen kommer – hvis det er et eller annet noen stusser over rundt tillegg, turnus eller annet. Eller det kan være i en samtale om forsikringer, at vi da kommer inn på forsikringstilbudene via FO.
Vi er heldige og har en leder som er veldig positiv til organisering, så vi har en åpen kultur der det å snakke om denne type ting ikke er tabu. Jeg opplever at vi viser hverandre respekt og er flinke til å komme hverandre i møte.
Som plasstillitsvalgt har jeg fokus på at vi som er med i FO her skal få til et samhold. Målet er at vi kan få til FO-lunsjer der vi snakker litt om hva som opptar oss og hva vi savner på arbeidsplassen. Jeg tror flere er med helt uten å vite hvorfor, så det er viktig å være synlig lokalt slik at det blir tydelig at de får noe igjen for medlemskapet. Derfor synes jeg også det er veldig stas med disse profileringsartiklene. Jeg ser hvor mye det betyr for medlemmene når vi kan legge en liten ting hylla med FO-logo på. Det er stormende jubel hver gang! Og siden det er andre fagforeninger representert her, har vi litt humor på det oss imellom og prøver gjerne å gjøre litt snikreklame: Hvis det er noen som trenger en penn, så er det selvfølgelig FO-pennen som skriver best, og klistrelappene med FO-logo er så klart av mye høyere kvalitet enn de tradisjonelle post-it-lappene.
Hva er dine beste tips til kollegaverving?
– Spør alle nye ansatte som begynner om de er organisert. Du kan godt forklare spørsmålet med at du prøver å få oversikt over alle som er med i FO slik at de blir invitert til FO-arrangementene på arbeidsplassen. Jeg har aldri opplevd at noen har vært negative til at jeg har spurt. Det er jo noen som ikke ønsker å være organisert, som ikke ser vitsen eller som ikke har noen kultur på det fra tidligere. Da er det jo interessant å høre hvorfor, så da har du et fint grunnlag for en prat. Da kan du trekke frem medlemsgodene – som den gode innboforsikringen, fellesskapet i forbundet på arbeidsplassen, mulighetene du får når en god gjeng står sammen, og sikkerheten du får ved å være FO-medlem.
Det kan være greit å forberede seg på at noen kommer til å si at de synes medlemskontingenten er høy. Da kan du nevne alt de får for den: Forsikringene og fordelene som er bakt inn, at du kan skrive av kontingenten på selvangivelsen, at den blir trukket direkte fra lønna før skatt, og så videre. Det høres kanskje ut som mye penger, men det er jo ikke det med tanke på alt du får igjen.
Et annet tips er å være litt på dem som tidligere har vært nysgjerrige på FO, men fortsatt ikke har meldt seg inn. Jeg husker jeg snakket med en kollega i lunsjen en gang som sa at hun hadde tenkt å melde seg inn, men aldri hadde kommet så langt. Da spurte jeg om å låne telefonen hennes, tastet meg inn på FO.no, trykket på «bli medlem» og la telefonen foran henne. Og da meldte hun seg inn der og da.
Hvorfor er det viktig å få flere til å bli med i FO?
– For å få endringer til å skje. Og da tenker jeg ikke bare på sentrale lønnsforhandlinger og de store tingene som foregår der ute, men også her på arbeidsplassen. For å ta et eksempel: Under en lunsj med kollegaene kom det fram at flere av de ansatte ønsket seg et pauserom for de som går langvakter. Jeg tok ønsket videre til ledelsen, og fikk det gjennom. Så nå har vi et kjempekoselig pauserom med planter og pynt hvor vi kan senke skuldrene og ta en powernap i sofaen. Det er mye lettere å få gjennomslag for den type ønsker når de vet at vi er mange som står samlet bak.
Det at flere på arbeidsplassen er medlem av samme fagforening skaper et fellesskap og gjør at du har noen å gå til hvis det er noe du stusser over når du får lønnsslippen – eller hvis du har noe på hjertet som du ikke synes det er så lett å ta opp med lederen din. Samhold og godt miljø er virkelig alfa og omega på en arbeidsplass.