Likelønnsdagen 2019
Dette er dagen da kvinner jobber gratis ut året, hvis man sammenligner kvinner og menns gjennomsnittsinntekts. LO, YS og Unio satt uretten på dagsorden gjennom en felles markering av likelønnsdagen.
Likelønnsdagen eller Equal Pay day er en internasjonal markering av likelønnsgapet mellom kvinner og menn. Dagen vil være ulik i forskjellige land fordi det representerer likelønngapet nasjonalt.
I regi av LO ble det arrangert likelønnsforkost på Internasjonalen i Oslo.
LOs førstesekretær Julie Lødrup innledet med å si at fagforbudene skal fortsette å markere Likelønnsdagen til vi kan gjøre det med bobler og fyrverkeri. Hun fremhevet at det går sakte framover og at ser man på arbeidsmarkedet under ett tjener kvinner 87,1 % av menn.
Årsaker og virkemidler
De fremmøtte fikk høre flere gode innspill i likelønnsdebatten.
Erling Barth fra Institutt for samfunnsforskning var inne på flere årsaker til forskjellene og mente at det måtte et sett av virkemidler til for å få fortgang i likelønnsutviklingen.
Han viste til at det må jobbes på alle fronter. Bedriftene må gjøre sin del, familiepolitikken må tilrettelegges, menns og kvinners yrkesvalg må påvirkes og partene må gjøre sitt i lønnsforhandlinger.
De skjerpede kravene i Likestillingsloven til aktivitets og redegjørelses plikt som trer i kraft ved nyttår, ble belyst av seniorrådgiver i LDO, Eline Romundgår.
Et virkemiddel i Likelønnsarbeidet vil være bedriftenes plikt til hvert annet år å fremlegge «likelønnsrapport» som viser gjennomsnittlige lønnsforskjeller på stillingskategori, herunder stillinger med samme arbeid eller arbeid av lik verdi. Hun trakk eksempelet med en kommunes ansatte i helse og omsorg opp mot tekniske tjenester.
Frontfagsmodellen - venn eller fiende?
Det var forventinger og interesse til hva Fafos forskningsleder ville si om frontagsmodellen er venn eller fiende i kampen for likelønn.
Kristin Alsos var klar på at modellen ikke er perfekt og at det uansett er vanskelig å finne grep som gjør noe med strukturelle forskjeller, og stilte heller spørsmålet om vi er tjent med en alles kamp mot alle uten føringer og rammer.
I paneldebatten som fulgte var innlederen enig om at fontfagsmodellen var bra for lønnsdannelsen i Norge og at det innenfor rammene av denne er mulig å gjøre likelønnsgrep.