VOLD OG TRUSLER: I midten av mars sender FO ut en spørreundersøkelse til en forskningsartikkel. Foto: Unsplash
VOLD OG TRUSLER: I midten av mars sender FO ut en spørreundersøkelse til en forskningsartikkel. Foto: Unsplash

Alle FOs yrkesaktive medlemmer får tilsendt en epost med en spørreundersøkelse om vold og trusler i mandag 13. mars.

Forbundsleder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen (FO) oppfordrer deg som er medlem til å svare på spørreundersøkelsen.

– Vi trenger din hjelp for å kartlegge arbeidsforholdene til barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere. Med nye tall og oppdatert forsking håper vi å kunne sette dette på dagsorden. Både i mediene og politisk, sier Kvisvik.

 

Ber FO-medlemmer svare på undersøkelsen

FO har over 22.300 yrkesaktive medlemmer, og totalt om lag 29. 000 medlemmer.  Spørreundersøkelsen sendes ut til medlemmene i midten av mars, og frem mot sommeren skal Fafo også intervjue ledere og tillitsvalgte om hvordan det jobbes med problemene.

Fafo lanserte i januar en kunnskapsoppsummering på vegne av FO. Der kommer det fram at barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere er blant de mest utsatte for vold og trusler.

– Atså mange av våre medlemmer går på jobb og risikerer å bli utsatt for vold og trusler hver eneste dag tar vi som fagforening og profesjonsforbund på alvor, sier forbundslederen og legger til:

– Et godt arbeidsmiljø kommer ikke av seg selv, og nå tar vi i FO tak. Det er vanskelig å være medlem i FO og tenke at dette ikke har noe med meg å gjøre. Derfor håper vi alle i solidaritet med egen profesjon tar seg tid til å svare på undersøkelsen, sier Kvisvik.

 

Vil bekjempe vold mot sosial- og helsearbeidere

Det er avgjørende at forbundet har god kunnskap om hva som foregår, sier Kvisvik og viser til at de for noen år siden jobbet med å få på plass en ny forskrift om vold og trusler i arbeidsmiljøloven.

Mimmi Kvisvik
ALVORLIG: FO-leder Mimmi Kvisvik vil få bukt med vold og trusler overfor barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere. Foto: Trond Isaksen/FO.

 

– Og det klarte vi. Vi har sett før at det nytter. Å få statistikk fra medlemmene våre er nyttig for det politiske arbeidet sentralt, men ikke minst for tillitsvalgte på den enkelte arbeidsplass, sier Kvisvik, og legger til:

– Når vi får nye tall på et så omfattende problem må arbeidsgiver prioritere dette. Enkelte vil tenke at «vi har det verre og  må rydde opp», andre at «sånn skal vi i hvert fall ikke ha det».

FO har satt seg som mål å jobbe spesielt med å sette vold og trusler på agendaen i 2019.

Kunnskapsoppsummeringen er første del av et større forskningsprosjekt Fafo utfører på vegne av FO. FO og Fafo setter videre fokus på tema under Arendalsuka og presenterer funn fra undersøkelsen. Den endelige rapporten vil bli presentert på FOs Landsmøte i november 2019.

Fristen for å svare på spørreundersøkelsen er 12. april 2019. Ta kontakt med rådgiver Andreas Kikvik på andreas@fo.no dersom du ikke har mottatt undersøkelsen, men vil bidra.